Mednarodna klasifikacija proizvodov in storitev:

PROIZVODI

Razred 1
Kemični proizvodi za industrijo, znanost, fotografijo kot tudi za poljedeljstvo, vrtnarstvo in  gozdarstvo; umetne  smole  v  surovem  stanju; umetne snovi v surovem stanju, gnojila; sestavki za gašenje požara; pripravki za taljenje in varjenje kovin; kemični proizvodi za konzerviranje živil; snovi za strojenje; lepila za industrijo. 

Razred 2
Barve, firneži, laki; sredstva za zaščito proti rji in sredstva za konzerviranje lesa; barvilna sredstva; jedkala; naravne  smole  v  surovem  stanju;  kovine  v  obliki folij in prahu za pleskarje, dekoraterje, tiskarje in umetnike. 

Razred 3
Pripravki za beljenje in druge snovi za pranje; pripravki za čiščenje, poliranje, razmaščevanje in brušenje; mila; parfumerijski izdelki, eterična olja, kozmetična sredstva, losioni za lase; sredstva za čiščenje zob.

Razred 4
Industrijska olja in maščobe; maziva; sredstva za absorbiranje prahu, omočenje prahu in vezanje prahu; goriva (vključno goriva za motorje) in snovi za osvetljevanje; sveče in stenji za osvetljevanje.

Razred 5
Farmacevtski in veterinarski proizvodi, sanitarni proizvodi za medicinske namene; dietetske  snovi  za medicinsko uporabo, hrana za  dojenčke; obliži, obvezilni material; snovi za plombiranje zob in za zobne odtise; dezinfekcijska sredstva; pripravki za uničevanje škodljivcev; fungicidi, herbicidi. 

Razred 6
Navadne  kovine in njihove zlitine; kovinski gradbeni materiali; prenosne kovinske zgradbe; kovinski materiali za železniške tračnice; neelektrični kovinski kabli in žice; ključavničarski izdelki in drobni kovinski predmeti; kovinske cevi; trezorji; kovinski proizvodi, ki jih ne obsegajo drugi razredi; rude. 

Razred 7
Stroji in orodni stroji; motorji (razen za suhozemska vozila); sklopke in pogonski deli (razen za suhozemska vozila); poljedelski stroji (razen tistih za ročno upravljanje); valilniki. 

Razred 8
Ročno orodje in naprave; noži, vilice in žlice; hladno orožje; brivniki. 

Razred 9
Znanstveni, pomorski, geodetski, fotografski, kinematografski, optični, tehtalni, merilni, signalizacijski, kontrolni (nadzorni), reševalni ter učni  aparati  in instrumenti; aparati in instrumenti za prevajanje, preklapljanje, transformiranje, akumuliranje, regulacijo ali kontrolo električne energije; aparati za snemanje, prenos in reprodukcijo zvoka in slike; magnetni nosilci zapisov, zvočne plošče; prodajni avtomati in mehanizmi za aparate na kovance; registrske blagajne, računski stroji, oprema za obdelavo informacij in računalniki; gasilni aparati. 

Razred 10
Kirurški, medicinski, zobni in veterinarski aparati in instrumenti, umetni udi, oči in zobje; ortopedski izdelki; kirurški material za šivanje.  

Razred 11
Naprave  za  osvetljevanje,  ogrevanje,  proizvodnjo pare, kuhanje, hlajenje, sušenje, prezračevanje, vodovodne in sanitarne instalacije. 

Razred 12
Vozila; naprave za premikanje po zemlji, zraku ali vodi. 

Razred 13
Strelno orožje; municija in izstrelki; eksplozivi; pirotehnična sredstva. 

Razred 14
Žlahtne kovine in njihove zlitine ter predmeti, izdelani iz njih ali prevlečeni z njimi, ki jih drugi razredi ne obsegajo; zlatarski izdelki, nakit, dragi kamni; ure in kronometrski instrumenti.

Razred 15
Glasbeni instrumenti. 

Razred 16
Papir, lepenka in izdelki iz teh snovi, ki jih ne obsegajo drugi razredi; tiskarski izdelki; knjigoveški material; fotografije; pisarniški material; lepila za pisarniški material ali za gospodinjstvo; potrebščine za umetnike; čopiči; pisalni stroji in pisarniški pribor (razen pohištva); material za učenje ali poučevanje (razen aparatov); zavijalni materiali iz umetnih snovi (ki jih ne obsegajo drugi razredi); tiskarske črke; klišeji. 

Razred 17
Kavčuk, gutaperča, guma, azbest, sljuda in izdelki iz teh snovi, ki jih ne obsegajo drugi razredi; polizdelki iz umetnih snovi za rabo v proizvodnji; tesnilni, mašilni in izolacijski material; gibke nekovinske cevi. 

Razred 18
Usnje  in  imitacije  usnja,  izdelki  iz  teh snovi, ki jih ne obsegajo drugi razredi; živalske kože; kovčki in potovalne torbe; dežniki, sončniki in sprehajalne palice; biči in sedlarski izdelki. 

Razred 19
Nekovinski gradbeni materiali; nekovinske toge cevi za gradbeništvo; asfalt, smola in bitumen; prenosne nekovinske zgradbe; nekovinski spomeniki. 

Razred 20
Pohištvo, ogledala,  okviri;  izdelki (ki jih ne obsegajo drugi razredi) iz lesa, plute, trsa, rogoza, vrbovega protja,  roževine,  kosti,  slonovine,  ribje  kosti, želvovine, jantarja, biserne matice, morske pene in nadomestkov vseh teh snovi ali iz umetnih snovi. 

Razred 21
Priprave ter posode za gospodinjstvo ali kuhinjo (razen tistih iz žlahtnih kovin ali prevlečenih z njimi); glavniki in gobe; ščetke (razen čopičev); materiali za ščetkarstvo; čistilne priprave; jeklena volna; surovo ali delno obdelano steklo (razen stekla za gradbeništvo), steklenina, porcelan in fajansa, ki jih ne obsegajo drugi razredi. 

Razred 22
Vrvi, vrvice, mreže, šotori, ponjave, jadra, vreče (ki jih ne obsegajo drugi razredi); tapetniški materiali za polnjenje (razen gume ali umetnih snovi); surovi tekstilni vlakneni materiali. 

Razred 23
Niti za tekstilno uporabo.

Razred 24
Tkanine in tekstilni proizvodi, ki jih ne obsegajo drugi razredi; pregrinjala za postelje in mize.

Razred 25
Oblačila, obutev, pokrivala. 

Razred 26
Čipke in vezenine, trakovi in vezalke; gumbi, kaveljčki in ušesca, bucike in igle; umetno cvetje. 

Razred 27
Preproge, predpražniki, rogoznice, linolej in drugi proizvodi za prekrivanje tal; netekstilne tapete. 

Razred 28
Igre, igrače; izdelki za gimnastiko in šport, ki jih ne obsegajo drugi razredi; okraski za novoletno jelko. 

Razred 29
Meso, ribe, perutnina in divjačina; mesni ekstrakti; konzervirano, sušeno ter kuhano  sadje  in  zelenjava; želeji, marmelade, kompoti; jajca, mleko in mlečni izdelki; jedilno olje in maščoba. 

Razred 30
Kava, čaj, kakao,  sladkor,  riž,  tapioka, sago, kavni nadomestki; moka in izdelki iz žitaric, kruh, pecivo in slaščice, sladoled; med, melasni sirup; kvas, pecilni prašek; sol, gorčica; kis, omake(začimba), začimbe; led. 

Razred 31
Poljedelski, vrtnarski, gozdarski proizvodi in semensko zrnje, ki jih ne obsegajo drugi razredi; žive živali; sveže sadje in zelenjava; semena, naravne rastline in sveže cvetje; živalska krmila, slad. 

Razred 32
Pivo; mineralne vode in sodavice ter druge brezalkoholne pijače; sadne pijače in sadni sokovi; sirupi  in drugi pripravki za proizvodnjo pijač. 

Razred 33
Alkoholne pijače (razen piva). 

Razred 34
Tobak; proizvodi za kadilce; vžigalice. 

STORITVE

Razred 35
Oglasna dejavnost; vodenje komercialnih poslov; poslovna administracija; pisarniški posli. 

Razred 36
Zavarovalništvo; finančni posli; denarni posli; posli v zvezi s posredovanjem nepremičnin. 

Razred 37
Gradbeništvo; popravila; storitve v zvezi z montažo. 

Razred 38
Telekomunikacije. 

Razred 39
Prevozništvo; pakiranje in skladiščenje blaga; organizacija potovanj. 

Razred 40
Obdelava materialov. 

Razred 41
Izobraževanje; pouk; razvedrilo; športne in kulturne dejavnosti. 

Razred 42
Znanstvene  in tehnološke storitve ter raziskave in storitve oblikovanja - projektiranja v  zvezi  s  tem; industrijske analize in raziskave; oblikovanje in razvoj računalniške strojne in programske opreme; nudenje pravne pomoči.

Razred 43
Nudenje hrane in pijače; nudenje začasne nastanitve.

Razred 44
Medicinske storitve; veterinarske storitve; higienska in lepotilna nega za ljudi  in  živali;  poljedelske, vrtnarske in gozdarske storitve.

Razred 45
Individualne in socialne storitve za potrebe posameznika; storitve zaščite in varovanja lastnine in ljudi.


Podrobnejšo mednarodno klasifikacijo proizvodov in storitev v .pdf formatu lahko dobite
tukaj.